Rijbewijs regels voor trekken van uw aanhangwagen en caravan

U wil met de caravan op pad maar eigenlijk heeft u nog nooit eerder met een caravan of aanhangwagen gereden. U weet ook niet of het eigenlijk wel mag want u heeft wel eens gehoord dat de rijbewijs regels zijn veranderd. Dat klopt! Vroeger was het namelijk zo dat iedereen direct het BE rijbewijs mee kreeg. Tegenwoordig is dat niet meer zo en moet voor het BE rijbewijs een apart examen worden afgelegd. Er zijn echter nog wel gevallen dat u prima met een aanhangwagen of caravan mag rijden. Wij leggen u in dit blog alles haarfijn uit over de veranderde rijbewijs regels.

Wat wordt er als toegestane maximale massa bedoeld in de nieuwe rijbewijs regels?

Tenzij het anders is vermeld, gaat het, wanneer men over gewicht spreekt, om de toegestane maximale massa, ook wel leeggewicht + laadvermogen. Bij een aanhangwagen kan dat bijvoorbeeld 750 kilo zijn. Dat betekend dat wanneer een aanhangwagen 200 kilo als leeggewicht heeft, dat deze nog 550 kilo lading mag vervoeren. Samen is dit dan 750 kilo gewicht. U ziet in dit voorbeeld dat het niet enkel om het laadvermogen gaat, maar ook het leeggewicht van de aanhangwagen moet worden meegerekend.

Welk gewicht mag uw auto trekken?

Wanneer u uw kenteken op de website van de RDW invoert, dan ziet u precies welk gewicht uw auto mag trekken en wat het leeggewicht + laadvermogen van uw auto is. Wanneer het leeggewicht + laadvermogen van een auto meer dan 3500 kilo is, heeft u een groot rijbewijs (C of C1) nodig.

Wat mag u wel met een rijbewijs B?

• U mag een aanhanger van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken;
• Een aanhanger zwaarder dan 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen. De aanhanger mag zwaarder zijn dan de lege auto.

Welke voordelen heeft een Rijbewijs B+ (code 96)

Met rijbewijscategorie B+ (code 96) mag u met een auto:
• iedere aanhanger gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 4.250 kg (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.

Regels rijbewijs BE voor 19 januari 2013 gehaald

Met rijbewijscategorie BE van voor 19 januari 2013 mag u met een auto:
• iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het leeggewicht + laadvermogen. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.

Regels rijbewijs BE na 19 januari 2013 gehaald

Met rijbewijscategorie BE van na 19 januari 2013 mag u met een auto:
• een aanhanger of oplegger van maximaal 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken;
• onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken die zwaarder is dan 3.500 kg.

Zo ziet u maar weer, het is er allemaal niet makkelijk op geworden met de rijbewijs regels. Vragen? Neem dan eens contact met ons op.