Mag je overal even hard rijden met de caravan?

Je bent helemaal klaar voor je vakantie. De caravan is schoongemaakt, ingepakt, nog een keer gecontroleerd en je staat klaar voor vertrek. Maar dan.. Hoe hard mag je eigenlijk rijden met een caravan of vouwwagen achter je auto? Verschilt dat per land? Of misschien zelfs per caravan? We zochten het voor je uit.

Maximale snelheid

In Nederland mag je – buiten de bebouwde kom – maximaal 90 km/uur rijden met een caravan achter je auto. Maar dan. Je gaat op vakantie en al snel ben je de grens met België of Duitsland over. Of rijd je door naar Frankrijk, Spanje of juist richting het oosten. Het zou mooi zijn wanneer alle Europese landen dezelfde regels aanhielden. Maar een ieder die wel eens over de grens komt, weet dat dat een utopie is. Want waar we in Nederland praten over het verlagen van de maximum snelheid, is er bijvoorbeeld in Duitsland op veel plekken helemaal geen maximum snelheid (voor auto’s zonder aanhanger natuurlijk). Daarom hebben we het overzicht er even bij gepakt en zetten we de meest voorkomende vakantielanden voor je op een rijtje. 

Europa en de caravan

Handig om te weten: binnen de bebouwde kom mag je in alle Europese landen (en waarschijnlijk daarbuiten ook) max. 50 km per uur rijden met je caravan. Daarbuiten wordt er onderscheid gemaakt tussen de autoweg en de snelweg. Beide snelheden hebben we voor je opgezocht. 

Nederland: 90 / 90

België: let op, daar gaan we al. België maakt onderscheid tussen Wallonië en Vlaanderen.
Wallonië: 90 / 120
Vlaanderen: 70 / 120
Duitsland: 80 / 80
Frankrijk: 80 / 130
Frankrijk bij regen: 80 / 110
Luxemburg: 75 / 90
Oostenrijk: 100 / 100 mits de caravan < 750 kg is en lichter dan de auto
Zwitserland: 80 / 80
Italië: 70 / 80

Je ziet dat er flink wat onderscheid is. We raden dan ook aan om je hier even goed in te verdiepen voordat je op reis gaat. Dus voordat je aan je vakantie begint, even de snelheden checken van je bestemming, maar zeker ook van de landen waar je doorheen reist. Het zou toch zonde zijn om je heerlijke vakantie te beginnen of af te sluiten met een bekeuring (al dan niet met foto).

ww.knobbencaravans.nl/caravans/aanbod-occasions/. Graag tot ziens!