Je caravan koelen met een dakairco of een bankairco?

Vakantievieren is heerlijk, maar tijdens de warme zomerdagen kan het behoorlijk opwarmen in je caravan of camper. Een airco kan dan verlichting en verkoeling brengen. Maar hoe werkt dat in een caravan?

Er zijn twee verschillende opties wanneer we praten over airconditioning in een caravan of camper. Je hebt de keuze tussen een dakairco en een bankairco. De naam zegt het al: de ene versie wordt op het dak gemonteerd, de andere soort wordt binnenin de caravan geplaatst, meestal in één van de banken. We zetten de verschillende eigenschappen en voordelen voor je op een rijtje.

Dakairco voor je caravan

Een dakairco wordt bovenop je caravan of camper gemonteerd, in het dakluik. Dat heeft als voordeel dat je geen berg- of leefruimte hoeft in te leveren in je caravan. De dakairco kan snel koelen, doordat de warme lucht vanzelf opstijgt naar de airco, waar deze wordt afgekoeld en de koele lucht weer naar beneden zakt. Het nadeel van een dakairco is dat je bij de meeste modellen de extra lichtinval door het dakluik mist. Een ander nadeel is vooral vervelend voor je buren: doordat de airco aan de buitenkant van de caravan of camper wordt gemonteerd, kan er geluidsoverlast optreden. Vraag bij aankoop of oriëntatie naar het volumeverschil tussen de diverse modellen, en zet waar mogelijk de airco ‘s nachts uit.

Bankairco voor je caravan

Dan de bankairco. We zeiden het al: deze wordt in je caravan gemonteerd, meestal in één van de banken. In vergelijking met een dakairco heeft de bankairco enkele voordelen: de buitenkant – en daarmee de weerstand (en brandstofverbruik) – van je caravan verandert niet. En doordat de bankairco in je caravan wordt gemonteerd, verlaag je het zwaartepunt. Dit maakt het rijden makkelijker en soepeler. Je bepaalt zelf waar de airco wordt geplaatst en je behoudt de lichtinval en ventilatiemogelijkheden van het dakluik. Een bankairco heeft vaak wat meer mogelijkheden en power dan een dakairco en is over het algemeen lichter en compacter. Daar staat tegenover dat je wel wat aan ruimte inlevert en dat de montage en aankoop meestal iets duurder is.

Wanneer je de keus hebt gemaakt voor een dakairco of een bankairco, zijn er natuurlijk veel verschillende modellen, met bijbehorende prijs en eigenschappen.