Heb je een speciaal camper rijbewijs nodig 

Steeds  meer mensen gaan op vakantie met caravan of camper. Een camper heeft als voordeel dat je alles bij de hand hebt en dat je geen extra ‘aanhanger’ achter je auto hebt hangen. Daarnaast is een camper ideaal om mee rond te trekken, bijvoorbeeld door Europa of Amerika. Of gewoon door ons prachtige Nederland! Maar heb je een speciaal rijbewijs nodig om in een camper te rijden?

Of je zo in je nieuwe camper weg mag rijden, ligt niet direct aan je rijbewijs, maar aan het gewicht en de mogelijkheden van de camper. Het is een beetje te vergelijken met een aanhanger (of caravan). We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje. 

Heb je een kleine camper, dan is de kans groot dat je daar met je gewone rijbewijs in mag rijden. De camper mag dan niet zwaarder dan 3.500 kg zijn en plek bieden aan maximaal 8 personen. 

Is je camper zwaarder dan 3.500 kg, dan zijn er 2 opties (om het makkelijk te maken 😉). 

  • Voor een camper die zwaarder is dan 7.500 kg heb je rijbewijs C1 nodig, het vrachtwagenrijbewijs. 
  • Voor een camper tussen de 3.500 kg en 7.500 kg geldt het C1 rijbewijs, de zogenaamde light-versie van dit C-rijbewijs. 

Met het gewicht wordt trouwens niet alleen het gewicht van de camper bedoeld, maar de camper + het maximaal laadvermogen (dus inclusief inhoud en inzittenden). 

Voor alle 3 genoemde opties geldt dat de camper ruimte mag bieden aan maximaal 8 personen, plus de bestuurder. Kan je meer dan 8 personen vervoeren, dan heb je rijbewijs D nodig, een busrijbewijs. Maar binnen de gewone campers komt dit weinig tot niet voor. 

Zo zie je maar, er is niet 1 simpel antwoord te geven op de vraag of je een speciaal rijbewijs nodig hebt om een camper te besturen. Wil je zeker weten hoe het zit, neem dan gewoon even contact met ons op. De koffie staat klaar en stiekem klim je direct even achter het stuur van een (stilstaande!) camper, gewoon om het campergevoel uit te proberen. 😉

PS: Voor een caravan heb je bijna altijd rijbewijs BE nodig, voor een aanhanger waarvan het maximale (totale) gewicht meer dan 750 kg is.