Onze caravans en campers, en daarmee onze vakanties, worden steeds veiliger. Daarbij hebben we natuurlijk zelf ook een eigen verantwoordelijkheid. Zo is het van belang dat je niet alleen je auto voor de vakantie goed laten controleren, maar ook je caravan of camper heeft een periodieke controle nodig. Denk daarbij aan de remmen, de verlichting en de motor. Maar er is nog een vakantie-onderdeel waarbij veiligheid van groot belang is: de gasfles. 

Hieronder zetten we wat tips voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je veilig op vakantie gaat. 

  • Het klinkt misschien logisch, maar koop alleen verzegelde gasflessen. 
  • Schaf een GasStop aan, bijvoorbeeld bij de ANWB. Deze geeft aan wanneer je gas bijna op is, en sluit automatisch af bij een lek of falend systeem. 
  • Gebruik een gasdrukregelaar, die ervoor zorgt dat je gasdruk gelijkmatig blijft. 
  • Vervang je gasslangen elke 4 jaar en je gasdrukregelaar elke 10 jaar.
  • Draai de gaskraan dicht na gebruik.
  • Ventileer goed.
  • Gebruik geen vuur en rook niet in de buurt van de glasfles!

Controle

Dit is een klein deel van de checkpunten die je zelf in de hand hebt. Maar laat met je caravan of camper ook je gasinstallatie met regelmaat controleren. Wist je dat de periodieke gascontrole een standaard onderdeel is van de BOVAG onderhoudsbeurt? Zowel voor caravans als campers. Daarbij worden bijvoorbeeld de slangen, gasflessen en drukregelaars gecontroleerd op leeftijd en lekkages. 

G607-keurmerk

In Duitsland gaan ze nog een stapje verder. Daar is het G607-keurmerk verplicht en wordt je bij veel campings gecontroleerd voordat je toegang krijgt. Niet alle BOVAG-controlepunten mogen dit keurmerk verstrekken. Dus ga je naar Duitsland op vakantie, vraag hier dan vooraf naar bij een erkend controlepunt. Voor dit keurmerk wordt niet alleen de gasinstallatie gecontroleerd, maar ook alle apparaten die op gas werken. Na akkoord krijg je een formulier en een sticker voor je caravan of camper. Deze keuring is 2 jaar geldig. 

Zorg ervoor dat al je materiaal gecontroleerd en veilig is, en ga zonder zorgen op vakantie! Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Ons team van experts helpt je graag verder.