Energielabel voor de caravan

We kennen allemaal het energielabel voor je huis. Van A of B (heel groen, goed geïsoleerd, en energiezuinig of zelfs -neutraal) tot G (donkerrood en je stookt als het ware voor de buren). In een tijdsbestek van 10 jaar tijd kan dit een verschil maken van duizenden euro’s. Daarnaast is er een enorm verschil in wooncomfort. Denk aan dubbel glas, vloerverwarming, isolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen.
Alles in de strijd tegen milieuvervuiling en voor je portemonnee. Deze labels geven overzicht voor kopers en huurders; je weet waar je aan toe bent en waar je nog aan kan werken.

Energielabel

Sinds kort komt er een energielabel bij, en wel voor de caravan. Ook al ben je er (meestal) niet zo vaak te vinden als in je eigen huis, toch is het ook voor de caravan van waarde dat deze energiezuinig en – misschien nog belangrijker – comfortabel is!

In geval van je caravan wordt de hele mobiele woning doorgelicht. Er wordt gekeken naar isolatie van de wanden, de opbouw van de bodem, hoe gestroomlijnd je caravan is (hoe meer luchtweerstand, hoe hoger je brandstofkosten en uitstoot) en naar de ventilatiemogelijkheden van je caravan.

Luchtweerstand


Zo zijn veel caravans voorzien van een hefdak. Een dak dat je pas uitzet na aankomst op de plek van bestemming. Dat scheelt natuurlijk energie tijdens het rijden. Maar een hefdak biedt ook, net als een luifel, meer ventilatiemogelijkheden. Zonder in te leveren op comfort. Wat zeg ik: het geeft je juist meer comfort en ruimte! Wil je echt energiezuinig kamperen, maar wel gebruik maken van elektriciteit, kies dan voor een speciaal 45 watt zonnepaneel op het dak van je caravan of camper.

Energiestempel


Voorlopig hoef je niet bang te zijn dat het energielabel wordt gecontroleerd of dat er energiezones worden ingesteld, zoals bij auto’s steeds vaker het geval is. Maar bij aanschaf van een nieuwe caravan is het wel fijn om te weten of het wooncomfort en het energieverbruik aan je verwachting voldoen.

PS: de Kip Shelter Plus is op dit moment de eerste en enige caravan met een keurmerk. Maar binnenkort volgen er zeker meer. Vraag ernaar bij onze adviseurs!