Uit steekproef van de BOVAG blijkt dat banden van caravans, campers en vouwwagens te vaak versleten zijn. Banden zijn een onderdeel dat vaak vergeten wordt tijdens de (jaarlijkse) controle van je caravan of camper. Het is ook niet zo dat je caravan een verplichte ‘APK’ krijgt, zoals het bij auto’s natuurlijk wel het geval is. 

Stel je voor: voor de vakantie heeft je auto nog even een beurt gehad, waarbij alles is gecontroleerd en waar nodig aangevuld. De banden zijn weer opgepompt, en als er geen gekke dingen bij je APK gebeuren zijn ze ook qua profiel nog geschikt om een eind mee te rijden. Vervolgens hang je je caravan achter de auto, maar daarbij wordt amper gekeken naar de banden. 

Slijtage

Niet alleen door het rijden, maar ook tijdens de stalling kan het rubber van je banden slijten. Teveel slijtage kan zorgen voor haarscheurtjes, wat bij het oplopen van de temperatuur (ofwel door een flink eind te rijden, ofwel door de warmere luchttemperatuur in vakantieoorden) kan leiden tot een lekke band of klapband!

In ons vorige blog wezen we al op het belang van een periodieke controle van je gasflessen en de rubberen gasslangen. BOVAG pleit ervoor, dat daarbij ook je banden worden gecontroleerd. En waar nodig vervangen. 

Deutsche Grundlichkeit

Duitsland loopt qua veiligheid en controle vaak voorop. Zo wezen we er al op dat zij een speciaal keurmerk voor de controle van je caravan of camper voeren. Zonder keurmerk ben je op sommige campings zelfs niet welkom! Veiligheid voor alles. 

Wist je dat voor verouderde banden ook een speciale regel geldt? Wanneer de banden van je caravan ouder zijn dan 6 jaar, mag je in Duitsland niet harder rijden dan 80 km/uur. Die leeftijd zie je  trouwens aan de speciale code op de zijkant van de band. 

Dus: ga je op reis, en vooral wanneer je door of naar Duitsland reist, zorg er dan voor dat je caravan of camper vooraf goed gecontroleerd is. Niet om aan de regels te voldoen, maar om zelf zo veilig en zorgeloos mogelijk op vakantie te gaan. En dan hoef je alleen nog maar te genieten!

Ga je deze zomer op reis: we wensen je een zorgeloze, veilige en heerlijke vakantie toe!