10 TIPS: VEILIG MET GASFLESSEN

 1. ALTIJD VERZEGELDE GASFLESSEN

  Koop altijd een verzegelde gasfles. Let er bij aankoop op dat de verzegeling niet is verbroken. Zo bent u zeker van een veilige, goed werkende gasfles die gevuld is met de juiste hoeveelheid propaangas.

 2. GEBRUIK EEN DRUKREGELAAR

  De gasdruk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur. De druk is dus niet altijd gelijk. Om ervoor te zorgen dat uw gasapparatuur toch van een constante druk wordt voorzien, gebruikt u een drukregelaar. Let u er bij het aansluiten van de drukregelaar dan ook goed op dat deze dezelfde gasdruk aangeeft als de aan te sluiten apparatuur (30 of 50 mbar).

 3. GOEDGEKEURDE GASSLANGEN

  Gebruik voor uw gasflessen altijd een goedgekeurde propaangasslang. Beperk de lengte van de slang tot maximaal 1 meter. Gebruik slangklemmen aan beide kanten, zodat de slang nooit losschiet. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat u de slang minimaal 1 keer per 2 jaar vervangt. Een goedgekeurde gasslang herkent u aan de opdruk NEN 5654 en het productiejaar.

 4. NIET ROKEN

  Propaangas is een brandstof. Zorg er daarom altijd voor dat bij het aansluiten of verwisselen van gasflessen niet wordt gerookt en dat er geen open vuur in de buurt is.

 5. KRAAN DICHT NA GEBRUIK

  Bij het aansluiten en verwisselen van de gasfles moet u zorgen dat alle apparatuur afgesloten is en de gaskraan dicht. Draai de kraan dicht na elk gebruik, ook bij lege gasflessen.

 6. ZORG VOOR VENTILATIE

  Zet uw gasflessen altijd in een goed geventileerde ruimte, zodat eventueel vrijgekomen gas niet in de ruimte kan ophopen. Vrijgekomen propaangas zakt naar het laagste punt. Houd daarom het vloerrooster van de disselbak van uw caravan altijd geopend. Zet, waar mogelijk, uw gasfles buiten. Niet-aangesloten gasflessen moeten buiten worden opgeslagen.

 7. MET DE HAND OPENEN

  Draai de gaskraan altijd met de hand open. Gebruik nooit gereedschap of geweld om een kraan los te draaien. Krijgt u de gaskraan niet zelf geopend, breng de gasfles dan terug naar uw  leverancier.

 8. ZET UW FLES RECHTOP

  Als de temperatuur stijgt, gaat ook de temperatuur (en dus de druk) in uw gasfles omhoog. Plaats uw gasfles daarom rechtop en, indien mogelijk, in de schaduw, of op een koele plaats. Graaf uw gasfles ook niet in, want dan valt de druk weg.

 9. FLES EN HOOFD KOEL HOUDEN

  In geval van brand, zo snel mogelijk de gaskraan dichtdraaien en de gasfles verwijderen. Als dit niet kan, koel dan de gasfles vanaf veilige afstand met water. Neem geen onnodige risico’s en waarschuw de brandweer via alarmnummer 112.

 10. GA NAAR EEN ERKEND VERKOOPPUNT

  Ga voor een veilige, goed gevulde gasfles naar één van de officiële verkooppunten. Een lege gasfles moet u altijd omruilen bij een erkende gasflessendealer. Daar worden gasflessen worden verkocht die nauwkeurig zijn gevuld, gekeurd, gewogen, getest én verzegeld. Neem met minder geen genoegen!

bron: Primagaz